To dość popularna ryba. Ceniona jest za wspaniały, naturalny smak, łatwość przygotowania oraz małą ilość ości. Jest źródłem pełnowartościowego białka, cennych witamin oraz minerałów. Dostarcza dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i żelaza. Dorada – bo o niej mowa – smakuje doskonale w każdej postaci: smażonej, grillowanej, gotowanej czy pieczonej. Świetnie nadaje się również jako składnik sushi. Czym różnią się dwa najpopularniejsze rodzaje dorady: dorada królewska oraz dorada różowa?
Dorada – ogólna charakterystyka
Dorada jest chudą rybą morską. Zamieszkuje rejony Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. To bardzo silna ryba, z mocnymi siekaczami i zębami trzonowymi, dzięki którym potrafi odrywać skorupiaki od skał i rozłupywać ich pancerze. Największą popularnością cieszy się w Grecji, Hiszpanii i Chorwacji. Dorada była bardzo cenioną rybą jedzoną już w starożytności. Ciekawostką jest, że Grecy zadedykowali ją samej Afrodycie, bogini miłości. Jej mięso jest zwarte, soczyste, o delikatnym smaku. Dodatkowym atutem ryby jest łatwość oddzielenia mięsa od ości.
Wartości odżywcze
Dorada uznawana jest za bardzo smaczną, ale i zdrową rybę. Pomimo niskiej kaloryczności ma wysoką wartość odżywczą. Jako bogate źródło pełnowartościowego białka może być jedzona jako zamiennik mięsa. Jest ceniona za wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych mających korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dostarcza także wiele cennych witamin, między innymi B6 i B12, a także witaminę D. Znajdziemy w niej również mnóstwo wartościowych składników mineralnych jak żelazo, magnez, wapń, selen, potas i fosfor.
Właściwości zdrowotne
Dorada jest rybą zalecaną w diecie każdego. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, pozytywnie wpływa na zdolności poznawcze, poprawia pamięć, koncentrację i uwagę. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne powinna pojawić się w diecie osób zmagających się z alergią, astmą czy reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jako bogate źródło żelaza zalecana jest osobom z niedokrwistością. To dobra propozycja także dla kobiet w ciąży ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zastosowanie zyskuje też w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego jak na przykład miażdżyca, zawał serca, nadciśnienie tętnicze.
Dorada królewska i dorada różowa
Dorada królewska, inaczej sparus złotogłowy, ma srebrzystą barwę oraz oryginalny, złocisty pasek między oczami, który do złudzenia przypomina koronę, stąd jej nazwa. Ciało dorady różowej ma charakterystyczną, różowo-czerwoną barwę. Dorada różowa rośnie powoli, aż uzyska swój maksymalny rozmiar około 70 cm. Rybę te można znaleźć na terenach rozciągających się od Morza Śródziemnego po Nową Zelandię, jednak głównymi miejscami połowu są Włochy i Sri Lanka. Dorada królewska także osiąga maksymalną wielkość 70 centymetrów, ale może ważyć nawet 2,5 kilograma. Występuje na terenach od Wysp Brytyjskich, przez Morze Śródziemne aż po Wyspy Zielonego Przylądka.Oba gatunki żywią się małymi rybami i skorupiakami.
Nieważne, którą z nich wybierzesz, ważne, aby była świeża. W naszej ofercie znajdziesz najlepszej jakości doradę różową patroszoną i doradę royal.