Śledzia zna chyba każdy – jeden bardziej, drugi mniej, jednak na pewno trudno znaleźć kogoś, kto choć raz nie spróbował tego przysmaku. Śledzie oprócz walorów smakowych są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych jak kwasy omega 3, białko czy witaminy A, D i E. Najczęściej podawany jest w oleju i cebuli lub jako sałatka, jednak istnieje wiele innych sposobów na jego przygotowanie. Łapcie garść kulinarnych inspiracji na nieszablonowe pomysły na śledzie.
Kotlety ze śledzi
To doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych kotletów lub propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Przygotowanie kotletów śledziowych rozpoczynamy dzień wcześniej. Śledzie matiasy moczymy całą noc w wodzie, a następnie siekamy. Cebulę ścieramy na małych oczkach tarki i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Małą, najlepiej czerstwą bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem, moczymy około 10-15 minut. Do większej miski wkładamy posiekane ryby, cebulę, jajko, sól i pieprz, 2 łyżki masła oraz odciśniętą bułkę i wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Formujemy kotlety, obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron. Satysfakcja gwarantowana!
Frytki ze śledzi
Brzmi nietypowo, prawda? Jednak rybne frytki ze śledzi przyrządzane na głębokim oleju to pyszna przekąska lub dodatek do dania głównego. W jaki sposób je przygotować? Zaczynamy od umycia i dokładnego osuszenia tuszek. Panierkę, w której obtoczymy nasze śledzie, przygotowujemy z mąki wymieszanej z solą i pieprzem. Do smażenia możemy użyć patelni, garnka lub frytkownicy – najważniejsze, aby olej był dobrze rozgrzany. Smażymy do momentu, aż panierka zrobi się lekko złota. To tylko kilka minut roboty.
Śledzie w tempurze
Jeśli lubisz orientalne smaki koniecznie wypróbuj kolejną propozycję i przygotuj śledzie w tempurze. Przygotowanie tempury jest dość proste. Wystarczy wymieszać ze sobą pół szklanki mąki pszennej, pół szklaki mąki kukurydzianej, szklankę bardzo zimnej wody oraz jajko. W takiej panierce obtaczamy śledzie i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Danie smakuje idealnie w towarzystwie sosów, na przykład cytrynowym albo na bazie wasabi.
Zupa śledziowa
Jeżeli trochę znudziła Ci się tradycyjna ogórkowa czy pomidorowa z rosołu, to najlepszy czas na przygotowanie zupy ze śledzi. To zdecydowanie oryginalna, ale i bardzo smaczna propozycja. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i wrzucenia jej do garnka. Następnie dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę cukru, soli i gorczycę. Na końcu dodajemy łyżkę octu, sprawdzi się na przykład winny albo jabłkowy. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, następnie ostudzamy. Około pół kilograma śledzi kroimy na małe kawałki i wrzucamy do otrzymanej marynaty, dodajemy dwie szklanki jogurtu naturalnego, ewentualnie słodkiej śmietany. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy sok z połówki cytryny. Zupę warto przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki, aby składniki mogły się przegryźć. Zupę śledziową polecamy podawać z ziemniakami.
Jak widzisz, sposobów na podanie śledzia jest bardzo wiele, polecamy trochę poeksperymentować w kuchni, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ważne, aby śledzia jeść, bo to bardzo wartościowa ryba.