Ryby to jeden z kluczowych elementów dobrze zbilansowanej diety oraz główne źródło kwasów omega-3. Znajdują się w nich witaminy A, D, E oraz z grupy B. Stanowią bogate źródło pełnowartościowego białka i składników mineralnych – między innymi jod, selen, potas, magnez i żelazo. Zarówno Ci starsi, jak i ci najmłodsi powinni gościć rybę na swoich talerzach minimum 2-3 razy w tygodniu. Jaka ryba będzie najlepsza dla niemowlaka i jak ją przyrządzić?
Ryba w diecie niemowlaka – dlaczego to takie istotne?
Ryby to cenne źródło dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezwykle istotne DHA, które ma ogromny wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka oraz wsparcie odporności młodego organizmu. Mięso ryb morskich jest bogate w jod, który wpływa na odpowiedni rozwój mózgu. Ryby zawierają też cenną witaminę D oraz pełnowartościowe białko, czyli budulec dla organizmu potrzebny do prawidłowego rozwoju układu kostnego czy mięśniowego. Dodatkowo ryby są lekkostrawne, więc mały brzuszek sprawnie poradzi sobie z wykorzystaniem energii z nich.
Od kiedy zacząć podawać ryby?
Ryby mogą zagościć w jadłospisie niemowlaka od początku rozszerzania diety, czyli już po 6 miesiącu życia. Oczywiście należy zadbać o odpowiednią formę, dostosowaną do umiejętności dziecka. Ryby, tak jak i inne pokarmy przy początkach rozszerzania diety, należy podawać niemowlakowi w małych porcjach, nie łącząc ich z innymi produktami i obserwując reakcję organizmu pod kątem ewentualnej alergii.
Jaka ryba dla niemowlaka?
Wybór ryby dla najmłodszych to niełatwe zadanie. Ryby także różnią się między sobą zawartością składników odżywczych. Dla najmłodszych polecany jest szeroki wachlarz ryb. Dobrze jest proponować dzieciom zarówno chude, jak i tłuste ryby, odpowiednie będą te morskie i słodkowodne. Na początek warto sięgnąć po rybę chudą o delikatnym, białym mięsie i mniej intensywnym zapachu, jak na przykład dorsz, morszczuk czy mintaj. Trzeba jednak pamiętać, że to tłuste ryby są lepszym źródłem cennego DHA. Do szczególnie polecanych dla dzieci ryb tłustych należą: łosoś, makrela atlantycka. Ryby słodkowodne, które powinny być spożywane przez dzieci to: karp, pstrąg oraz węgorz. Sprawdź również, jak Twojemu maluchowi zasmakuje sandacz, halibut czy śledź. W diecie niemowląt niewskazane są natomiast ryby surowe, marynowane, wędzone, w panierce czy konserwy rybne.
Ryba dla niemowlaka – jak przygotować?
Będziemy powtarzać do znudzenia, że najważniejsze jest, aby posiłki były przygotowywane wyłącznie ze świeżych produktów, pochodzących ze sprawdzonego źródła. Jeżeli chodzi o naszych najmłodszych, niemniej ważne jest dokładne oczyszczenie ryby z ości przed przyrządzaniem lub przed podaniem dziecku. Mogą one znajdować się nawet w filetach rybnych. Dla pewności rybę można po prostu zmielić i podać w formie pysznych pulpetów czy kotlecików. Rybę można również ugotować w wodzie lub dodać do zupy dla dziecka. Warto pamiętać, aby wrzucić ją do gotującej się wody, tylko w ten sposób zachowa ona wiele wartościowych składników. Najlepszymi technikami kulinarnymi dla niemowlaków są także gotowanie na parze, duszenie oraz pieczenie. Nie zaleca się za to podawania dzieciom ryb smażonych na głębokim tłuszczu. Z racji tego, że należy unikać dodawania soli do potraw dla maluchów, smak ryby warto podkreślić aromatycznymi warzywami i ziołami.
U nas dzieci i ryby mają głos! Chętnie doradzimy jakie ryby są najzdrowsze dla niemowlaków oraz w jaki sposób je przyrządzić.