Ryby w diecie dziecka to skarb!
Ryby to cenny składnik diety, który daje nam wiele korzyści, dlatego bez wątpienia powinny znaleźć się w jadłospisie dziecka, aby dostarczać mu odpowiednie wartości odżywcze. Mięso ryb przewyższa mięso zwierzęce pod względem zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach typu A i D oraz składników mineralnych takich jak fosfor, potas, fluor i jod. Ryby są bogate w witaminy z grypy B. Zawierają sporą ilość białka, które ma wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka. Ryby morskie z rodzaju tłustych są cennym źródłem kwasów omega-3, które wspierają rozwój mózgu, wzroku oraz odporności.
Jak i kiedy podawać ryby dzieciom?
Ryby należą do produktów lekkostrawnych. Można wprowadzić je do diety maluszka, już od 6 miesiąca życia. Termin uzależniony jest od sposobu karmienia oraz od tego, czy rodzice nie są alergikami. Dla dzieci karmionych piersią, zaleca się wprowadzenie miesiąc później tj. w 7 miesiącu życia.
Dla niemowlaków najlepszym wyborem będą ryby morskie i słodkowodne. Na początek najodpowiedniejsze będą tłuste ryby o delikatnym, białym mięsie i mniej intensywnym zapachu. Starszym można wprowadzić bardziej tłuste, z intensywniejszym zapachem i smakiem. Dzieci powinny spożywać zarówno chude jak i tłuste ryby. Ryby powinny być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Nie zaleca się podawania dziecku ryb w panierce, ani paluszków rybnych, które mogą zawierać sztuczne konserwanty, dodatki smaku czy zmielone mięso zwierząt. Białko rybie jest jednym z alergenów pokarmowych, warto więc przy pierwszych próbach wprowadzenia do diety nie łączyć ryb z innymi produktami. To umożliwi nam ocenę reakcji organizmu na jego spożycie i wykluczenie lub wykrycie ewentualnej alergii.
Zapytaj w naszych sklepach o rodzaje ryb dedykowane dzieciom oraz o sposoby ich przyrządzenia, zawsze chętnie doradzimy 🙂