W ostatnim czasie poprawiła się świadomość potrzeby zmian naszego odżywiania i myślenia o żywości. Coraz częściej koncentrujemy się na zdrowej i przemyślanej diecie włączając w to aktywność fizyczną. Chcesz schudnąć, poprawić odporność, a może po prostu cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją? Badania potwierdzają, że zbilansowana dieta to podstawa do osiągnięcia najlepszych efektów i utrzymania ogólnego stanu zdrowia. Od jakiegoś czasu na rynku coraz częściej spotykamy się z określeniem superfoods, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności, bogatej w składniki odżywcze, której spożywanie korzystnie wpływa na organizm człowieka. Niewątpliwie do listy niezwykłej żywności możemy zaliczyć ryby. W artykule dokładniej przyjrzymy się rybie karmazyn, której bez wątpienia możemy dać status superfoods.

Karmazyn – charakterystyka

Karmazyn to ryba drapieżna, występująca głównie w morzach północnych oraz wodach Atlantyku. Jest średniej wielkości rybą o charakterystycznym, czerwonym kolorze. Ma wysuniętą szczękę, duże oczy, posiada również kolce. To przysmak jedzony głównie w krajach azjatyckich. Ryba dostępna jest w formie mrożonych filetów, można też kupić ją w wędzonej postaci.  W sklepach znajdziemy ją również pod nazwą okoń morski. Miąższ karmazyna jest jędrny, biały, a po ugotowaniu staje się matowy.

Wartości odżywcze karmazyna

Ryba ta charakteryzuje się delikatnym, chudym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Bez obaw mogą zajadać się nią osoby z podwyższonym cholesterolem. Zawiera sporo pełnowartościowego białka, które z powodzeniem zastąpi mięso zwierzęce oraz aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie.

Karmazyn to również bogate źródło fosforu i selenu. 100 gramów ryby pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na te cenne składniki mineralne, niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Fosfor odpowiada za procesy metaboliczne, bierze udział w procesach mineralizacji kości, a także jest potrzebny do utrzymania prawidłowego poziomu kwasowo-zasadowego. Selen odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, wzmacnia układ odpornościowy, a także może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów.

Karmazyn obfituje także w witaminę B12, w 100 gramach znajduje się 63% jej dziennego zapotrzebowania. Witamina B12 odpowiada za utrzymanie i wzmacnianie prawidłowego metabolizmu oraz wytwarzanie energii w komórkach. Nie jest wytwarzana przez ludzki organizm, dlatego ważne jest, aby pozyskiwać ją ze zbilansowanej diety.Dodatkowo karmazyn stanowi bogate źródło wapnia, co jest dobrą informacją dla osób zagrożonych osteoporozą, pomaga dbać o zdrowe zęby i kości oraz witaminy D, z której niedoborem zmaga się wiele osób.

Karmazyn – jedz na zdrowie!

Ze względu na dużą ilość cennych składników odżywczych karmazyn jest bardzo zdrową rybą, zalecaną w pełnowartościowej, zbilansowanej diecie, po którą warto sięgać jak najczęściej. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu sprawdzi się u osób korzystających z diet odchudzających, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo jest o wiele bardziej łatwostrawna od tłustych, popularnych wśród Polaków ryb. Istotny jest również fakt, że karmazyn nie akumuluje związków rtęci obecnych w zanieczyszczonych wodach oceanu, dlatego nie ma przeciwwskazań, aby spożywały go kobiety w ciąży, jak i w okresie laktacji.

Leave a Reply