Naszła Cię ochota na rybę? W sumie dobrze się składa! Dziś chcę podzielić się z Tobą moim ulubionym pomysłem na suma afrykańskiego.
Wiadomo, że w mojej kuchni rządzi Amfitryta, ale przepis na tego suma jest tak prosty, że nawet ja sobie świetnie z nim radzę. Niefortunnie czasem używam więcej wina niż wymaga tego przepis, nawet jeśli ten trunek wcale nie jest konieczny (tak jak w tym przypadku). Sum afrykański smażony na maśle klarowanym, podany na mieszance świeżych ziół, skropiony odrobiną soku z cytryny to coś, co musisz wypróbować. To ryba dość łatwa w obróbce, dlatego, nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, na pewno sobie z nią poradzisz.
Dlaczego warto jeść suma?
Po wypróbowaniu naszego przepisu zapewne pierwszą odpowiedzią, jaka Ci się nasunie, gdy usłyszysz pytanie, dlaczego warto jeść suma, to, że jest po prostu smaczny. I to jest jak najbardziej poprawna odpowiedź. My dodalibyśmy jeszcze właściwości prozdrowotne suma afrykańskiego. Ta średnio tłusta ryba jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, zawierającego w swoim składzie niezbędne aminokwasy. Kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, lizyna, leucyna, alanina, walina to tylko niektóre z nich. Jakie korzyści przynoszą dla naszego organizmu? Między innymi wspierają pracę układów: nerwowego, immunologicznego, mięśniowo-szkieletowego. Dodając mięso suma do naszego jadłospisu, dostarczamy organizmowi zrównoważoną ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym cenne kwasy omega-3, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. To również doskonałe źródło witaminy D3 i witamin z grupy B.
Sum afrykański w kuchni
Sum afrykański to ryba z dużym potencjałem kulinarnym i jednocześnie dość łatwa w obróbce. Jest idealna dla początkujących kucharzy. Osoby, które po raz pierwszy mają do czynienia z sumem afrykańskim może zaskoczyć jego zwarta i trochę mięsna struktura. W smaku najbliżej mu do ryby maślanej i karpia. Sum nie ma wielu kalorii, więc jest dobrym rozwiązaniem w diecie prowadzonej w celu utraty wagi.
Sum afrykański na świeżych ziołach
Czego potrzebujesz:
- Filet z suma afrykańskiego – 1 kg
- 4 łyżki masła klarowanego
- pieprz i sól
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 cytryna
- około 50 g mieszanki świeżych ziół
Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz solą i pieprzem od strony mięsa.
Na dobrze nagrzaną patelnię dodaj masło klarowane. Po całkowitym rozpuszczeniu masła kładź rybę skórą do patelni. Smaż około 5 minut, przewróć na drugą stronę, posyp suszonym rozmarynem i smaż kolejne dwie minuty, nie zmniejszając ognia.
Rybę podawaj w towarzystwie cytryny do skraplania oraz świeżych ziół. Możesz wykorzystać oregano, bazylię, mięte czy szałwię.
Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z pomidorów.
Smacznego!