Jedną z najczęściej wybieranych ryb, która gości na talerzach Polaków jest makrela. Bohaterka dzisiejszego artykułu doceniana jest za walory smakowe, przystępną cenę oraz wartości odżywcze. Rybę można spożywać w formie wędzonej lub świeżej.
Kilka słów o makreli
Makrela to wędrowna ryba morska z rodziny makrelowatych. Występują w Oceanie Atlantyckim, w Morzu Śródziemnym oraz w południowo-zachodniej części Morza Bałtyckiego. Można ją spotkać także na polskim wybrzeżu. Polacy najczęściej sięgają po makrelę atlantycką.
Zastosowanie kulinarne
Makrela doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, past, sałatek, ale też jako danie obiadowe. Najczęściej kupujemy makrelę w wersji wędzonej, rzadziej w puszcze. Świeża makrela świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia lub grillowania. Makrela należy do ryb tłustych, jej mięso ma barwę kremową, z charakterystycznymi, ciemnymi przerostami mięśni.
Właściwości odżywcze makreli
Makrela to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. W 100 g ryby znajdziemy nawet 26 g białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy egzogenne, ważne dla prawidłowego działania organizmu. Warto zastąpić nią drób lub czerwone mięso.
Makrelę ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, zalicza się do ryb tłustych. W 100 g mięsa znajdziemy 14 g tłuszczu. Ryba dostarcza bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które niosą ze sobą wiele korzyści. Między innymi, działają ochronnie na serce, naczynia krwionośne oraz normalizują poziom trójglicerydów we krwi. 100 g makreli to około 200 kcal.
Mięso z makreli zawiera sporą dawkę witamin i minerałów. Na tle innych ryb wyróżnia się zawartością selenu, potasu, sodu, magnezu, żelaza oraz fosforu. 100 g ryby zawiera 44,1 µg selenu, który poprawia odporność oraz chroni czerwone krwinki.
Witaminy, zawartość w 100 g:
Witamina A (54 µg) – ma właściwości antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na stan włosów oraz skóry
Witamina D (8,4 µg) – dobroczynnie wpływa na stan kości oraz zębów
Witamina E (1 mg) – spowalnia proces starzenia się skóry
Witaminy B3 (8 mg) – korzystnie wpływa na układ nerwowy, stan skóry oraz układ krwionośny
W składzie znajdziemy także witaminę B1, B2, B12, B6, PP (niacynę).
Jak widzicie, makrela posiada sporą dawkę cennych właściwości. Warto włączyć ją do jadłospisu, dla urozmaicenia i zbilansowania diety.