Pora na pstrąga, czyli smaczną rybę słodkowodną. Cechuje się delikatnym mięsem, które zapewnia wiele możliwości kulinarnych. Co więcej, pstrąg ma mnóstwo zalet zdrowotnych, zawiera ogrom cennych składników odżywczych oraz witamin. Nie sposób wymienić wszystkie jego zalety w jednym akapicie. Jeśli czujecie niedosyt, koniecznie przeczytajcie nasz artykuł.

Pstrąg

Pstrąg to ryba z rodziny łososiowatych. Żyje w słodkich wodach zimnych i przejrzystych strumieni, rzek oraz jezior. Mianem określamy kilka drapieżnych gatunków ryb. Mają charakterystyczny oliwkowo-brunatny grzbiet, srebrny brzuch i złotawe boki. Na polskim rynku możemy „upolować” pstrąga tęczowego, źródlanego i potokowego.

Wartości odżywcze pstrąga

Spośród dostępnych na rynku gatunków ryb słodkowodnych, pstrąg wyróżnia się największą zawartością drogocennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów EPA i DHA. Oprócz tego znajdziemy w nim spore ilości łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, które dorównuje białku w czerwonym winie czy mięsie. W związku z tym śmiało możemy zastąpić nim dania mięsne. To zdrowsza alternatywa, ponieważ białka rybie są dużo lepiej przyswajalne.

Podstawową zaletą pstrąga, o której powinniśmy wspomnieć na początku, jest jego niska kaloryczność. W zależności od gatunku dostarcza około 98-160 kcal na 100 g.

Delikatne mięso pstrąga obfituje w cenne minerały, witaminy oraz aminokwasy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Minerały i witaminy:

  • Fosfor
  • Wapń
  • Selen
  • Żelazo
  • Magnez
  • Potas
  • Witaminy z grupy B
  • Witamina E

Kulinarna odsłona pstrąga

Pstrąg powinien gościć w naszym jadłospisie nie tylko od święta. Można przygotować go na wiele różnych sposobów. Dania z wykorzystaniem pstrąga pojawiły się już w kuchni staropolskiej. Ryba nadaje się do pieczenia, gotowania na parze, grillowania, wędzenia oraz smażenia. Wprowadzenie jej do jadłospisu zapewnia zdrowe i długie życie.

Leave a Reply