Masz ochotę na owoce morza? Delikatne świeże krewetki, mięsiste mule, a może pełne witamin kalmary? Tym razem przychodzimy z inną propozycją niż standardowi faworyci. Poszerz swoje horyzonty i wypróbuj małże vongole. Intensywny smak, inna tekstura mięsa i najwyższa jakość. Spróbujesz?
Ciekawostki
- Nazwa vongole pochodzi z języka włoskiego. Vongole, zwane czasami małżami wenus, to gatunek małży z rodziny Veneridae.
- Vongole, podobnie jak inne małże oraz ośmiornice, kalmary i mątwy zaliczają się do mięczaków, a nie, jak powszechnie mówią, skorupiaków.
- W wodach Europy występuje kilkanaście gatunków vongoli. Wyławiane są głównie z Morza Śródziemnego.
- Osiągają wielkość do nawet 5 centymetrów, jednak te najlepsze są o średnicy od 2 do 3 centymetrów.
- Mięso małż vongole ma zupełnie inną strukturę niż klasyczne mule. Również ich smak jest bardzo delikatny.
- Kupując vongole, należy upewnić się, że są żywe. W przypadku rozchylonych muszli trzeba postukać nimi o coś twardego i poczekać, aż się zamkną. Jeśli jednak się nie zamkną, należy je odrzucić.
Jak przechowywać vongole?
Vongole w momencie kupna są żywe i takie też powinny pozostać do czasu przyrządzenia. Najlepiej przechowywać je w lodówce, przykryte wilgotnym ręcznikiem papierowym. Nadają się do spożycia tak długo, jak długo będą żywe, czyli zamknięte. Nie należy ich mrozić podobnie, jak w przypadku innych małży. Przed przyrządzeniem małży należy przejrzeć je i odrzucić martwe (otwarte) egzemplarze, jeśli się takie znajdą. Aby dobrze je oczyścić, warto na 2-3 godziny przed przyrządzeniem namoczyć je w osolonej wodzie, a następnie przepłukać wodą w sitku z ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie trzeba je osuszyć.
Pomysły na małże vongole
- Spaghetti alle vongole
Klasyk wśród klasyków, danie proste i szybkie. Makaron gotujemy al dente. Po oczyszczeniu małży, na oliwie z oliwek podsmażamy przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w plasterki czosnek, trochę drobno posiekanej papryczki chili oraz kilka pokrojonych pomidorów bez skórek np. koktajlowych. Wszystko mieszamy, dodajemy osuszone małże i wlewamy kieliszek ulubionego, białego wina. Mieszamy ponownie, zwiększamy gaz na maksymalny i pozostawiamy pod przykryciem na około 3-4 minuty. Jeśli muszle się otworzyły, sos jest gotowy. Dodajemy makaron, odrobinę oliwy i wszystko dokładnie mieszamy. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Palce lizać!
- Vongole w sosie własnym
Aby odkryć prawdziwy smak vongoli, warto przyrządzić je w sosie własnym. Po oczyszczeniu małży, na oliwie z oliwek krótko podsmażamy czosnek i wrzucamy małże. Następnie przykrywamy i zmniejszamy ogień. Po około 10 minutach małże są gotowe. Najlepiej smakują z bagietką lub białym pieczywem posypane świeżą natką pietruszki.
- Zupa krem
Prosta w przygotowaniu, a na pewno zrobi wrażenie na próbujących. Marchew oraz selera kroimy w małą kostkę, siekamy natkę pietruszki. Ulubione białe wino gotujemy z kostką bulionu, dodajemy pokrojone warzywa, natkę oraz małże, zakrywamy garnek i gotujemy do czasu, aż muszle się otworzą. Wyjmujemy małże, warzywa blendujemy w wywarze, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wrzucamy małże oraz posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!