Latem bardzo często zmienia się nasza dieta. Znacznie częściej sięgamy po świeże owoce i warzywa, rzadziej mamy ochotę na dania ciężkie, tłuste, pracochłonne w przygotowaniu. Podstawą letniej diety są lekkie i pożywne potrawy oraz oczywiście odpowiednie nawodnienie organizmu. Czy również w przypadku ryb są takie, po które chętniej sięgamy w okresie letnim?

Letnia zdrowa dieta

Podczas ciepłych dni często mamy mniejszą ochotę na jedzenie. Nasze tempo przemiany materii zwalnia, a zatem mamy mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne. Musimy jednak pamiętać, aby pomimo spadku apetytu, nasz organizm regularnie otrzymywał energię z pożywienia. Nadal powinniśmy pamiętać o podstawach zdrowej diety i jeść pięć posiłków dziennie w możliwie równych odstępach czasu.

Lekko i lekkostrawnie

Warto także, aby dieta, niezależnie od pogody była zróżnicowana. Kiedy na zewnątrz zaczyna być coraz cieplej, dobrą inspiracją do komponowania posiłków jest dieta śródziemnomorska. Opiera się głównie na warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, jogurtach, oliwie z oliwek, chudym mięsie, rybach i owocach morza, a także aromatycznych ziołach. Warto także zastanowić się nad formą przygotowania naszych ulubionych produktów. Zamiast ryby smażonej w panierce postawmy na jej lżejszą, grillowaną lub pieczoną wersję.

Ryby sezonowe

W przypadku owoców i warzyw specjaliści od żywienia przekonują nas, jak ważne jest, abyśmy stawiali na sezonowe produkty. Dlaczego? Ponieważ wtedy mają one największą ilość witamin, mikroelementów i są po prostu najsmaczniejsze. Ryby i owoce morza również mają swój kalendarz sezonowości. Świeża ryba w sezonie swojego występowania będzie smaczna i niezwykłej jakości. A oto nasze trzy propozycje na nadchodzące letnie dni, niekoniecznie typowe klasyki z budki nad morzem podawane z frytkami.

Śledź

Często niedoceniany morski skarb. Kojarzony ze świętami lub zakąską do mocnych alkoholi. Tak naprawdę to wykwintna ryba godna królewskich stołów. Można go przyrządzić na wiele sposobów, nigdy się nie znudzi. Ma bardzo delikatne i smaczne mięso, stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3. Bogaty w witaminę A, D oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B6 i B12 wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, działa przeciwnowotworowo, ma korzystny wpływ na układ nerwowy i mocne kości. Zawiera całą listę cennych składników mineralnych i jest bardzo dobrym dostawcą białka. A nasz złoty śledź marynowany w zalewie cytrynowej z dodatkiem czerwonej cebuli, palce lizać!

Ryby wędzone

Wędzenie nadaje rybie niezwykły aromat, niepowtarzalny smak i charakterystyczne zabarwienie. Ryby wędzone to bogate źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Stanowią one idealny dodatek to sałatek czy kanapek, często goszczących na naszych stołach w okresie letnim. Królują tu makrela, łosoś, pstrąg i węgorz.

Flądra

Flądra to pyszna ryba, którą można przygotować na wiele sposobów. Jej mięso jest białe, delikatne i bardzo chude, w smaku lekko pikantne. Odpowiednio przygotowane wręcz rozpływa się w ustach. Stanowi bogate źródło kwasów omega-3 oraz łatwo przyswajalnych białek, mikroelementów i minerałów, jak jod czy fosfor. Na obiad w ciepłe, letnie popołudnie polecają się nasze kotlety ze świeżej flądry.

Leave a Reply