Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość z nas zna popularny slogan o piciu mleka, teraz czas na ryby. Ich regularne spożywanie wpływa korzystnie na nasz mózg i funkcje poznawcze, to wyższa inteligencja i lepsza zdolność koncentracji. Badania potwierdzają – jedz ryby, będziesz mądry.
Cenne kwasy omega-3 i Jod
Tym co wyróżnia ryby, jest wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które stanowią ogromną rolę w zakresie odżywiania oraz funkcjonowania i rozwoju mózgu. Mają całościowy pozytywny wpływ na nasze zdrowie, między innymi wzmacniają odporność, wspomagają pracę serca i układu krążenia, są niezbędnym elementem dla prawidłowej pracy mózgu i centralnego układu nerwowego. Niestety nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów omega-3, dlatego tak ważne jest dostarczać je do organizmu poprzez żywność bogatą w zdrowe tłuszcze. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe DHA oraz EPA z grupy omega-3 wpływają pozytywnie na budowę mózgu oraz inteligencję. Innym składnikiem, który wspiera mózg w codziennym działaniu, jest zawarty w mięsie ryb morskich jod.
Większa objętość mózgu
Okazuje się, że im większa ilość ryb w naszej diecie, tym większa objętość mózgu, a wszystko to za sprawą DHA, który stanowi około 40% kwasów tłuszczowych obecnych w błonach komórek mózgowych. Jego stężenie jest najwyższe w miejscach, w których dochodzi do połączeń pomiędzy neuronami. Skutkiem niedoboru wszystkich kwasów z grupy omega-3 jest między innymi gorsza pamięć wzrokowa oraz funkcje poznawcze. Oczywiście można suplementować wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jednak najlepszym rozwiązaniem jest dostarczanie ich do organizmu bezpośrednio z pożywienia.
Wyższa inteligencja
Jedzenie ryb wpływa także na poziom inteligencji. Potwierdzają to badania przeprowadzone na różnych grupach osób, między innymi kobietach ciężarnych i dzieciach. Okazuje się, że w przypadku kobiet w ciąży regularne spożywanie ryb miało także wpływ na wyższy poziom inteligencji u ich dzieci. Utrzymywanie właściwego poziomu kwasów omega-3 to dobra pamięć oraz lepsze zdolności umysłowe. Częste jedzenie ryb u dzieci skutkuje lepszymi wynikami w nauce i większą zdolnością koncentracji.
Wsparcie dla mózgu w codziennym działaniu
Wraz z wiekiem pogarsza się nasza pamięć i koncentracja. Badania potwierdzają, że u osób, które regularne jedzą ryby, występuje mniejsze ryzyko rozwoju demencji. Kwasy tłuszczowe omega-3 działają ochronnie na komórki nerwowe oraz mają właściwości przeciwzapalne. Miłośnicy ryb rzadziej mają udary mózgu. Wystarczająca ilość zdrowych kwasów tłuszczowych poprawia koncentrację i sprawność umysłową oraz przyspiesza pracę mózgu. To także dobry sposób na lepsze samopoczucie i obniżenie poziomu stresu, kwasy omega-3 podnoszą poziom serotoniny i dopaminy.
Ryby powinny pojawiać się na naszych talerzach przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Dary Posejdona oferują szeroki wybór smacznych, różnorodnych i świeżych ryb. Są dostępne na wyciągnięcie ręki, więc najwyższa pora, aby zacząć sięgać po nie regularnie.