Zastanawialiście się kiedyś, jak wygląda dieta kulturysty? Co powinien jeść, aby wspomóc rozwój sylwetki i wysoką sprawność fizyczną? Dieta osób uprawiających kulturystykę powinna obfitować w dobrze przyswajalne białko, zdrowe tłuszcze oraz węglowodany. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni rozkład składników odżywczych oraz należytej kaloryczności posiłków zarówno podczas budowania masy mięśniowej, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Czy w menu kulturystycznym jest w takim razie miejsce na ryby? Oczywiście, że tak – to zdrowe źródło białka dla mięśni.

Dieta kulturysty

Dieta kulturysty powinna być wsparciem dla regularnych treningów na siłowni i intensywnym wysiłku fizycznym. Powinna także sprzyjać osiągnięciu planu, jakim jest maksymalny rozwój czystej masy mięśniowej z najwyższym ograniczeniem zawartości tkanki tłuszczowej. Dobrze dobrana dieta to bardzo ważny element na drodze do sukcesu.

Dlaczego warto jeść ryby?

O tym, że warto jeść ryby, mówi i pisze się wiele. To bogate źródło kwasów omega-3 wspomagających pracę mózgu i serca oraz lekkostrawnego, dobrze przyswajalnego białka. Zapobiegają wielu chorobom, między innymi krążenia, miażdżycy, alergii i nowotworom oraz dostarczają do naszego organizmu wiele cennych składników takich jak:

  • Jod
  • Miedź
  • Selen
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Cynk
  • Fluor
  • Witaminy A, D, E, z grupy B

Zdrowe źródło białka dla mięśni

Każda osoba rozpoczynająca swoją przygodę z siłownią wie, że białko jest niezbędnym składnikiem w diecie kulturystycznej. To podstawowy budulec każdego żywego organizmu. Odpowiednia ilość białka wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i rozwój masy mięśniowej.  Najlepszym źródłem białka dla osób uprawiających kulturystykę to te pochodzenia zwierzęcego ze względu na zawartość pełnego profilu aminokwasów. Szczególnie wartościowe są między innymi ryby. Dlatego też zarówno dieta na masę, jak i tak zwaną rzeźbę, powinna dostarczać białka z ryb. Zawarte w nich wartości odżywcze są niezwykle istotne dla osób ćwiczących na siłowni. 

Ryby w diecie kulturysty

Mięso ryb w diecie kulturysty powinno być spożywane w podobnych ilościach co mięso drobiowe, a nawet częściej od mięsa czerwonego, wołowiny czy wieprzowiny. Ważny jest również sposób przygotowania ryby, aby zachowała swoje właściwości, najbardziej polecane jest parowanie, duszenie i pieczenie w folii. Nie rekomenduje się natomiast ryb w postaci grillowanej czy smażonej. Dla kulturystów najlepszym i najzdrowszym wyborem będą ryby morskie – zawierają mniej metali ciężkich niż ryby słodkowodne i są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych. Po jakie gatunki ryb powinni sięgać miłośnicy sportów siłowych i sylwetkowych? Szczególnie polecane są: makrela, tuńczyk, śledź, łosoś, sardynki, pstrąg, dorsz, halibut czy karp.

Leave a Reply