Charakterystyczną cechą jesiotra jest wygląd – wiele osób uważa, że przypomina dinozaura. Co ciekawe, nie jest to do końca przypadek, ponieważ jego pierwsze ślady notuje się na czasy, kiedy jeszcze owe dinozaury żyły. W przeszłości królował na polskich stołach, dziś nie jest to popularna ryba. Co więcej, w Polsce została uznana za gatunek zagrożony wyginięciem i objęto ją ścisłą ochroną. Na szczęście w ostatnim czasie rozpowszechniono hodowle jesiotra syberyjskiego, co pozwala cieszyć jego niezapomnianym smakiem i walorami zdrowotnymi. Z naszego artykułu dowiesz się więcej o tym specyficznym gatunku ryby oraz dlaczego warto jeść jesiotra syberyjskiego.
Jesiotr – niezwykły gatunek ryby
Jesiotr to jeden z najstarszych gatunków ryb żyjących obecnie na świecie. Jest to także gatunek długowieczny – ryby te mogą dożyć nawet 100 lat. Jesiotry są rybami dwuśrodowiskowymi – przez większość życia bytują w wodach słonych lub słonawych, jednak na tarło wstępują do wód słodkich. Jesiotr jest typowym drapieżnikiem i osiąga imponujące rozmiary: może ważyć ponad 100 kilogramów i mierzyć nawet dwa metry długości. Naturalnie występuje u ujścia wielkich rzek w Chinach, Rosji i Kazachstanie.
Hodowla jesiotra syberyjskiego
Między innymi ze względu na czynniki środowiskowe takie jak zanieczyszczenie rzek oraz rozwój portów czy budowa zapór, w Polsce jesiotry zostały uznane za gatunek ryb zagrożony wyginięciem. Przyczyniły się do tego również nadmierne połowy, głównie ze względu na wartościowy czarny kawior. Tym samym są objęte ścisłą ochroną i zakazano ich połowów. Jednak w ostatnich latach rozkwitła hodowla jesiotra syberyjskiego, która dostarcza ikrę, z której wytwarza się kawior oraz smaczne i zdrowe mięso.
Dlaczego warto jeść jesiotra syberyjskiego
Mięso jesiotra syberyjskiego jest bardzo delikatne, wybornie smaczne i pełne wartości odżywczych. Dodatkowo nie posiada ości, za które wiele osób nie lubi ryb i może być serwowany także małym dzieciom. Należy do ryb tłustych, jednak zawiera przede wszystkim dobre, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Spożywanie jesiotra korzystnie wpływa między innymi na układ nerwowy, układ krążenia, wpiera pracę wątroby oraz nerek, poprawia przemianę materii. Dzięki dość dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie oddziałuje na nasz nastrój. Jakie jeszcze cechy ma jesiotr? W jego mięsie znajdują się łatwo przyswajalne aminokwasy takie jak leucyna, która podnosi przyrost masy mięśniowej oraz lizyna, która ułatwia wchłanianie wapnia, jest składnikiem budulcowym kości, a także wspiera koncentrację. Wprowadzenie jesiotra do diety, dzięki zawartości witaminy A, zapewnia prawidłowe widzenie oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Jesiotr w kuchni
W przeszłości jesiotr uznawany był za rybę królewską, ceniono go nawet wyżej, niż łososia. Obecnie nie jest aż tak bardzo popularny, jednak może warto to zmienić. Jego mięso jest soczyste, miękkie i delikatne. Możliwości wykorzystania jesiotra w kuchni jest wiele. Rybę można smażyć, piec, grillować czy wędzić. Nadaje się także do marynowania, można przyrządzić z niego zupę. Z ikry jesiotra sporządzany jest kawior. Ryba charakteryzuje się swoistym, lekko pikantnym smakiem, nie wymaga więc zbyt wielu przypraw, podstawą jest sól oraz masło.
Jedzenie jesiotra syberyjskiego niesie ze sobą wiele pozytywnych korzyści dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Jest rybą wyjątkowo smaczną, bogatą w cenne składniki odżywcze.