Zamknięte w nieregularnej muszli czekają na tego, kto je otworzy i spróbuje ich smaku. Dawniej pożywienie dla ludzi biednych, dziś kojarzą się z elegancką przystawką i wykwintnym smakiem. Są obecne w kuchniach całego świata. Dzielą ludzi na tych, którzy je kochają albo nienawidzą. Ostrygi — bo to o nich mowa, czym są i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Nie tylko afrodyzjak

Większość osób jako pierwsze skojarzenie na hasło ostryga odpowie – afrodyzjak. Taką sławę zawdzięczają włoskiemu poszukiwaczowi przygód Giacomo Casanovie, który swoje libido i witalność przypisywał właśnie tym jadalnym mięczakom. Badania potwierdzają, że ostrygi dzięki wysokiej zawartości cynku mogą faktycznie poprawić sprawność seksualną oraz podnieść libido. Pierwiastek ten normuje produkcję testosteronu u mężczyzn oraz podwyższa wytwarzanie plemników. Natomiast niedobór cynku ma dodatkowo związek z zaburzeniami seksualnymi u mężczyzn, może być przyczyną impotencji i problemów z erekcją. Korzyści zdrowotne są jednak dużo większe. Ostrygi wypełnione po brzegi witaminami i minerałami zaliczane są do kategorii super żywności, której spożywanie korzystnie wpływa na organizm człowieka.

Wartości odżywcze

W 100 g surowych ostryg około 80 g stanowi woda, pozostałe to białko, węglowodany oraz kwasy Omega-3. Oprócz tego zawierają potas, sód, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor, witaminy z grupy B, D, E i A. Są również cennym źródłem dobrego cholesterolu, przeciwutleniaczy. Pomimo niewielkiej kaloryczności są w stanie dostarczyć do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowej pracy naszego układu. Wprowadzenie ostryg do swojej diety może uchronić nas przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą, osteoporozą czy otyłością.

Właściwości zdrowotne

Ostrygi zawierają cenne witaminy i minerały, są bogate w cynk i selen, przez co wzmacniają działanie układu odpornościowego. Ich przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości pomagają w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników uwalniających się w komórkach naszego organizmu podczas procesów metabolicznych. Dzięki zawartości witaminy E skutecznie hamują procesy starzenia się, pozytywnie wpływają na wygląd skóry oraz kondycję paznokci. Zmniejszają także aktywność wydzielania gruczołów potowych. Jako jedno z najlepszych, naturalnych źródeł cynku regulują prawidłową pracę trzustki. Spożywanie ostryg pomaga przy bezsenności, poprawia nastrój, zwiększa odporność na stres.

Jedz na zdrowe serce

Ostrygi jako bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 pozytywnie wpływają również na serce. Tak zwany dobry cholesterol pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, usprawnia funkcje naczyń krwionośnych, a także łagodzi stany zapalne. Na zdrowie serca korzystnie wpływa także wysoka zawartość potasu i magnezu, które odpowiadają za lepsze krążenie i dotlenienie krwi.

Dobre źródło żelaza

Ostrygi to także dobre źródło żelaza. W 100 gramach ostryg wartość tego pierwiastka zbliżona jest do dziennego zapotrzebowania człowieka na ten składnik. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, przyczynia się do rozwoju i regeneracji tkanek, niweluje uczucie zmęczenia, wspomaga pracę układu nerwowego. Nasz organizm nie ma zdolności samoczynnie wytworzyć żelaza, dlatego tak ważne jest dostarczać go z innych źródeł.

Leave a Reply