Tuńczyk jest jedną z popularnych i lubianych ryb o wielu właściwościach zdrowotnych. Aby w pełni docenić jego smak, nie można jednak ograniczać się jedynie do produktów z puszki. Warto spróbować tuńczyka w formie steku z najlepszej jakości polędwicy. W dzisiejszym artykule doradzamy, jak przygotować najlepszy stek z tuńczyka.

Właściwości prozdrowotne tuńczyka

Zanim podpowiemy Wam, jak zrobić smaczne steki z tuńczyka warto wspomnieć o właściwościach zdrowotnych tego gatunku ryby. Tuńczyk to niskokaloryczna ryba, która oprócz kwasów Omega-3 i 6 zawiera korzystne dla zdrowia składniki. To doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę D, niezwykle ważną dla kondycji kości i naszego samopoczucia. Tuńczyk stanowi także źródło selenu, magnezu, fosforu i potasu. Spożywanie tuńczyka ma pozytywny wpływ na naszą odporność, wspiera pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Są osoby, które mają obawy co do jedzenia tej ryby, ponieważ często mówi się o tym, że zawiera ona duże ilości rtęci. Tuńczyk faktycznie ma tendencję do gromadzenia w sobie rtęci, jednak i tak warto go spożywać dla zdrowia, ale w ograniczonych ilościach.

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka to propozycja na szybki i niskokaloryczny obiad. Na końcowy smak dania ogromny wpływ ma oczywiście jakość wybranej polędwicy. Najlepszym wyborem będzie ryba klasy sashimi. Dobrej jakości polędwica powinna być jędrna i sprężysta o intensywnym, czerwono-bordowym kolorze. Plaster tuńczyka będzie idealną propozycją na grilla, można upiec go w piekarniku lub usmażyć na oliwie z oliwek. Poza tym nie wymaga wielu przypraw, wystarczy odrobina soli, świeżo zmielonego pieprzu i soku z cytryny. Towarzystwo ziół takich jak tymianek, natka pietruszki, koperek również jest na miejscu. Mięso tuńczyka warto wcześniej zamarynować, aby nadać mu dodatkowego charakteru, aromatu i smaku.

Jak przygotować najlepsze steki z tuńczyka?

Najprostszym sposobem obróbki tuńczyka jest grillowanie. Można użyć do tego również patelni o takich właściwościach.

Do przygotowania steków z tuńczyka potrzebujesz:

  • 2/3 steki z tuńczyka (około 200/300 g każdy),
  • 1 cytrynę
  • 1 pomarańczę
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Steki z tuńczyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy otartą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wyciśnięty z nich sok. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami. Do przygotowanej marynaty wkładamy steki z tuńczyka i zostawiamy na 30-60 minut.
  3. Rozgrzewamy patelnię grillową. Steki wyjmujemy z marynaty i układamy na patelni. Grillujemy przez około 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Przygotowane steki z tuńczyka serwujemy w towarzystwie przygotowanych dodatków. Tuńczyk doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Stek z tuńczyka błękitnopłetwego klasy sashimi to najszlachetniejsze rybie mięso, którym zachwycali się już starożytni Grecy. Jesteśmy dumni, że możecie znaleźć w naszej ofercie tak niezwykle rzadkie i cudowne okazy. Stek będzie idealną propozycją nie tylko na grilla, ale również w wersji sushi/sashimi lub jako dodatek do Bowl’a.

Leave a Reply