Spożywanie ryb na surowo to dość dyskusyjny temat. Wiele osób ceni sobie teksturę i smak surowych ryb, istnieje jednak kilka praktycznych powodów, dla których ludzie przed jedzeniem poddają ryby obróbce cieplnej. Jakie surowe ryby wybrać, by były bezpieczne i zdrowe?
Czego szczególnie obawiamy się w kwestii surowych ryb
Ryby podawane na surowo faktycznie mogą być niebezpieczne dla ludzi. Poddanie ryby obróbce cieplnej przede wszystkim zabija bakterie i pasożyty, które mogą powodować choroby. Inną obawą jest ryzyko zatrucia pokarmowego. Oczywiście są grupy osób, np. kobiety w ciąży, małe dzieci, którym odradza się spożywanie surowych ryb, jednak dla zdrowych ludzi ryzyko zatrucia pokarmowego jest ogólnie niewielkie. Istnieją również przypuszczenia, że surowe ryby mogą zawierać większe ilości zanieczyszczeń. Faktycznie obróbka cieplna może skutecznie zmniejszać ekspozycję na nie, jednak nie ma pewności, że zadziała na wszystkie ich rodzaje.
Korzyści z jedzenia surowych ryb
Surowe ryby zazwyczaj spożywamy w formie sushi, sashimi czy tatara. Przyrządzone w odpowiedniej formie są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Korzyści ze spożywania surowych ryb jest wiele. Między innymi dostarczają do organizmu niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega-3, wpływają korzystnie na nasz mózg i funkcje poznawcze, wspomagają pracę wielu naszych narządów. Ponadto surowe ryby nie zawierają zanieczyszczeń powstałych w wyniku smażenia czy grillowania. Dodatkowo niektóre właściwości odżywcze ryb przy obróbce cieplnej mogą ulec pogorszeniu, np. smażenie może zmniejszyć ilość zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Aby jedzenie surowej ryby było korzystne dla zdrowia, musimy trzymać się kilku reguł.
Kilka zasad, aby surowa ryba była dla nas bezpieczna i zdrowa
Jeśli lubisz smak i konsystencję surowej ryby, istnieje kilka sposobów na zminimalizowanie ewentualnego ryzyka. Przede wszystkim ważne jest źródło, z którego pochodzi dany produkt. Zawsze kupuj surowe ryby od sprawdzonych dostawców lub zaufanych restauracji, którzy odpowiednio się z nimi obchodzili. Istotny jest także sposób przechowywania surowych ryb oraz szybki czas ich spożycia. Można także zdecydować się na produkt poddany szokowemu zamrażaniu (w temperaturze -20ºC przez minimum 24 godziny) lub zamrozić rybę w warunkach domowych na okres około 5 dni. Ma to na celu zniszczyć wszystkie pasożyty. Ważne jest także odpowiednie rozmrożenie – w lodówce, przez kilka godzin.
Jak ocenić świeżość ryby
Jeżeli mamy taką możliwość, opłaca się wybierać ryby sprzedawane w całości, aby móc ocenić ich kondycję. Dobrej jakości świeża ryba powinna mieć zapach morza. Warto także przyjrzeć się jej oczom – powinny być szkliste, wilgotne, lekko wyłupiaste, teksturze mięsa – dobry produkt posiada napięte tkanki i mięśnie oraz skórze: łuski muszą być wilgotne i lśniące.
Surowe ryby – jakie wybrać
Przede wszystkim na surowo możemy spożywać jedynie kilka gatunków ryb morskich oraz oceanicznych. Bakterie i pasożyty nie tolerują takich warunków, dlatego im bardziej słone siedlisko ryby, tym mniej prawdopodobne zarażenie. Ryby słodkowodne często są nośnikiem wielu rodzaju pasożytów, dlatego nie powinny być spożywane na surowo. Niekwestionowanym królem i najbardziej popularnym rodzajem ryby, jaką spożywamy na surowo, jest łosoś. Po jakie inne gatunki ryb warto sięgać? Na przykład makrelę, śledzia, sardynkę czy tuńczyka, który ceniony jest za wysoką zawartość białka i niską tłuszczu. Im bardziej czerwony kolor mięsa tuńczyka, tym jest on świeższy. Warto także spróbować turbota i jego delikatne, nietłuste mięso, bogate w białko oraz selen.