W wypowiedziach lekarzy i dietetyków często powtarza się, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ile razy słyszałeś, że ryby są zdrowe i warto, aby pojawiały się na naszych talerzach jak najczęściej? Zapewne wiele. Jednak właściwie, dlaczego powinniśmy włączyć je do swojego jadłospisu? Dziś na tapet bierzemy ryby morskie i wymieniamy same konkretne korzyści, jakie przynosi ich spożywanie.
Witaminki, witaminki
Ryby to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. Zarówno ryby tłuste, jak i chude stanowią bogate źródło witamin A, D, E oraz witamin z grupy B. O tym, że są one ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu wiedzą wszyscy. Zatrzymajmy się na chwilę przy witaminie D, której sporo osób ma niedobory, a która wpływa na wiele układów i narządów. Witamina D pochodzi nie tylko z pożywienia, ale może być także wytwarzana przez syntezę zachodzącą w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Niestety z racji niewielkiej ilości dni słonecznych w naszym kraju, ważne jest poszukiwanie witaminy D w żywności. Ryby morskie jak makrele, węgorze, pstrągi, sardynki czy śledzie są szczególnie zasobne w witaminę D. Jej niedobór w naszym organizmie źle wpływa na kondycję kości, zębów, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu I, nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób autoimmunologicznych.
Zdrowe tłuszcze
Ryby morskie są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 EPA i DHA, których nasz organizm nie jest sam w stanie wytworzyć. Jak kwasy omega-3 wpływają na nasze zdrowie? Między innymi poprawiają pamięć i koncentrację oraz ułatwiają przyswajanie nowych informacji. Wykazują działanie przeciwzapalne i wzmacniają naszą odporność. Regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, dlatego też jedzenie ryb morskich szczególnie zalecane jest osobom skarżącym się na problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem i cholesterolem. Co więcej, obniżają ryzyko wystąpienia depresji oraz nowotworów. Kwasy omega-3 powinny pojawiać się w diecie osób, które chcą poprawić wygląd swojej skóry, włosów i paznokci. Są niezwykle ważne zarówno dla niemowląt i dzieci, u których biorą udział w budowie i rozwoju układu nerwowego, jak również u osób starszych – zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera.
Pełnowartościowe białko
Dzięki temu, że ryby morskie są dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, z powodzeniem mogą zastąpić mięso w naszej diecie. Dużą zawartością białka wyróżniają się łosoś, tuńczyk oraz dorsz i halibut. Białko odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Przede wszystkim pełni podstawową funkcję w utrzymaniu idealnej sylwetki, wspomaga budowę mięśni oraz przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. W korzystny sposób działa również na układ hormonalny.
Niezbędne składniki mineralne
Ryby dostarczają do naszego organizmu składniki mineralne, niezbędne dla właściwego funkcjonowania mięśni, układu odpornościowego, a także układu nerwowego czy kości. Zawierają w swoim składzie bogate źródło potasu, fosforu, sodu, wapnia, magnezu, cynku i żelaza. Czy wiedziałeś, że porcja łososia ma w sobie więcej potasu niż banan? Z kolei małe rybki jedzone wraz z ościami jak np. sardynki, to dodatkowe źródło wapnia i podwójna korzyść dla naszych kości. Ryby morskie warto włączyć do swojego jadłospisu również dlatego, że są dobrym źródłem jodu i selenu. Są to pierwiastki wspomagające pracę naszej tarczycy. Ponadto selen jest składnikiem ważnych enzymów o działaniu przeciwutleniającym, przez co zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek.
Mamy nadzieję, że po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, że ryby są zdrowe, i nie jest to dla Ciebie wyłącznie często powtarzany slogan. Zadbaj właściwie o siebie i włącz ryby morskie do swojej diety.