Łosoś to gatunek ryby, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Kiedyś uznawany był za towar luksusowy, rzadko spotykany i drogi, dziś bez wątpienia króluje na polskich stołach. Łososia można podawać na śniadanie, obiad i kolację. Sprawdza się jako szybka przekąska czy dodatek na kanapki i do sałatki. Może być smażony, gotowany lub pieczony. Cenimy go zarówno za wyjątkowe walory smakowe, jak i niezwykle cenne właściwości odżywcze. Dziś dzielimy się z Wami przepisem na łososia szkockiego pieczonego na maśle.

Łosoś Szkocki Wester Ross

Zanim przejdziemy do przepisu, warto wspomnieć kilka słów o głównym składniku naszego dania. Szkocki łosoś z ekologicznej hodowli Wester Ross to najwyższej klasy łosoś dostępny na rynku. Jego mięso jest chude, soczyste, wolne od antybiotyków i chemii, zdrowe. Łososie żyją w spokojnych, morskich akwenach w symbiozie z innymi gatunkami ryb. Farma Wester Ross to jedyna, niezależna hodowla łososia w Szkocji, która może pochwalić się 40-letnim doświadczeniem, troskliwą opieką nad rybami, praktyką bliskiej, ręcznej hodowli oraz bezwzględnymi kontrolami i audytami na każdym jej etapie. Wszystkie te działania gwarantują najwyższą jakość ryb.

Jak przyrządzić pieczonego łososia?

Łosoś Szkocki Wester Ross jest idealny do konsumpcji na zimno. Doskonale odnajdzie się również w wersji pieczonej lub na parze. Przyrządzenie łososia szkockiego w żaden sposób nie różni się od przygotowania „klasycznego” łososia. O czym warto pamiętać przyrządzając pieczonego łososia? Rybę możemy piec w brytfance, naczyniu żaroodpornym, na papierze lub folii do pieczenia. Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura piekarnika – w przypadku łososia to ok. 180 stopni. Czas pieczenia wynosi około 15 minut, w zależności od wielkości i grubości ryby.

Łosoś szkocki pieczony na maśle

Przepisów na przygotowanie łososia jest co niemiara. Nasza dzisiejsza propozycja należy do grupy niewymagających i potwierdza zasadę, że im prościej, tym lepiej. Łosoś Szkocki Wester Ross nie wymaga dodatkowej oprawy.

Składniki:

  • Łosoś szkocki – 2 filety po 200 g
  • 50 g dobrej jakości masła
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • Starta skórka z 1 limonki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. W przygotowanym naczyniu rozkładamy pokrojone na kawałki masło (ok. 40 g), połowę pęczku koperku i pokrojoną w plastry cytrynę. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika, aby rozpuść masło i lekko przypiec zioła.
  3. Łososia szkockiego oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyciągamy naczynie z piekarnika, układamy na nim rybę skórą do góry i ponownie wkładamy do piekarnika na około 4 minuty.
  4. Po tym czasie wyciągamy rybę i ściągamy z niej skórę. Łososia szkockiego oprószamy startą skórką z limonki, na rybie kładziemy pozostałe masło i okładamy ją koperkiem.
  5. Ponownie wkładamy naczynie do piekarnika na około 13 minut.

Łososia szkockiego podajemy w towarzystwie świeżego koperku i cząstek cytryny. Możemy także przygotować sos z masła i cytryny. Smacznego!

Leave a Reply